Claussen Bakery, Adaptive Reuse

Claussen Bakery, Adapative Reuse, Brick Exterior
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Brick Exterior
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Exterior
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Multi-Tenant Sign
Claussen Bakery, Before Photo
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Reception
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Lobby
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Meeting Room
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Meeting Room and Interiors Workspace
Claussen Bakery, Greenville Office Space Interior
Claussen Bakery, Before Photo
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Breakroom
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Office Tenant Space Ground Floor
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Eighth State Brewery (formerly known as Upstate Craft Beer)
Claussen Bakery, Adapative Reuse, Exterior
Claussen_Bakery_DS1
Claussen_Bakery_DS2
Claussen_Bakery_MPS_Apr16_044
Claussen_Bakery_Tenants_LR11
Claussen_Bakery_IMG_7422_Before
Claussen_Bakery_DS6
Claussen_Bakery_DS8
Claussen_Bakery_DS5
Claussen_Bakery_DS3-DS4
Claussen-Bakery-MPS-Greenville-Office
Claussen_Bakery_photo18_Before
Claussen_Bakery_DS_2
Claussen_Bakery_Ground_Floor_DS3
Claussen_Bakery_Tenants_LR5
Claussen_Bakery_DS3
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Awarded: AIA South Carolina Design Awards, Honor Award, 2016

The former Claussen Bakery property is an historic building on Greenville’s West End, originally serving as a commercial production bakery from 1930-1973. The building, gutted and vacant for many years, had significant structural issues but beautiful architectural features such as soaring batten board ceilings and exposed brick walls. The approximately 40,000 SF building is now a mixed-use redevelopment containing retail and services-related businesses on the ground level and Class A offices on the second floor.

McMillan Pazdan Smith Architecture occupies 15,600 SF of the top floor, maintaining the historic nature of the building while adding contemporary architectural features that complement the firm’s philosophy for design. The space was transformed by sandblasting the building’s interior brick walls and structure to their original color. All operable windows were replaced and nineteen-foot ceilings with exposed trusses create a light-filled central studio space surrounded by private offices.

To create an enjoyable workspace and promote an active lifestyle, the office has showers onsite for employees who want to take advantage of the office’s proximity to the Swamp Rabbit Trail. Other amenities include an outdoor terrace for employee use or to host firm functions.

The lower level, approximately 16,000 SF, is available for retail use or smaller incubator office space, supporting the revitalization of the surrounding area. This adaptive reuse project, now complete with historic marker, was finished in March 2015.