Cobb County Public Library System, North Cobb Regional Library

Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb County Library, North Cobb Branch
Cobb-County-Library-North-Cobb-2021
Cobb-County-Library-North-Cobb-2040
Cobb-County-Library-North-Cobb-2042
Cobb-County-Library-North-Cobb-2029
Cobb-County-Library-North-Cobb-2028
Cobb-County-Library-North-Cobb-2012
Cobb-County-Library-North-Cobb-2041
Cobb-County-Library-North-Cobb_2027
Cobb-County-Library-North-Cobb-2016
Cobb-County-Library-North-Cobb-2030
Cobb-County-Library-North-Cobb-2019
Cobb-County-Library-North-Cobb-2014
Cobb-County-Library-North-Cobb-2008
Cobb-County-Library-North-Cobb-2001
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

When the Cobb County Public Library System decided to replace its branch libraries in two neighboring communities with one new 25,000 SF regional library, it faced the challenge of creating a single shared vision between them. McMillan Pazdan Smith presented a concept that instead looked to the nearby Kennesaw Mountain State Park as a source of inspiration for the form and design of the building as well as a unifying element for community members.

While alluding to the natural formation of two stone peaks in the distance, the repeated sloping roof forms arranged in a radial plan, also recall the appearance of an opened book. The building is situated to take advantage of its location at a main intersection, creating a highly visible civic landmark for the growing area located between the two towns. The soaring spaces inside create a dynamic, open, and modern feel that is striking viewed through the long, tall curtain-wall windows designed to allow abundant north light to flood the building. A large community meeting room and lobby also serves as a gallery for local artists or prefunction space for community events or meetings.