St. Anthony of Padua Catholic School, Rear Exterior
St Anthony of Padua Catholic School, Green Roof
St Anthony of Padua Catholic School, Custom Stairway
St Anthony of Padua Catholic School, Classroom
St Anthony of Padua Catholic School, Entrance at Night
St Anthony of Padua Catholic School 1
St-Anthony-of-Padua-Catholic-School_4677
St-Anthony-of-Padua-Catholic-School_5576
St-Anthony-of-Padua-Catholic-School_5915_5943
St Anthony of Padua Catholic School 3
St Anthony of Padua Catholic School 5
St-Anthony-of-Padua-Catholic-School_5221
St Anthony of Padua Catholic School 2
St Anthony of Padua Catholic School 4
St-Anthony-of-Padua-Catholic-School_6039
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

St. Anthony of Padua Catholic School

St. Anthony of Padua Catholic Church and School was founded in 1951 as an African American Franciscan church and school. The Sisters of St. Francis of the Neumann Communities led the school since its conception and strive to instill lifelong learning, leadership, and service in each student. The original school was a single-wing addition and shared office space with other church programs.

To increase enrollment, a new elementary school was designed for kindergarten through sixth grades. The addition includes smart classrooms, a gymnasium, art room, library, cafeteria, and an administration suite. The two-story, 31,000 SF building includes a custom monumental stair with elements that were handcrafted by a local metal smith. Classroom spaces are organized with large graphic installations depicting African American Franciscan religious scenes and vibrant, coordinating colors.

St. Anthony of Padua Catholic School was designed to blend into the residential neighborhood, the exterior of the building is comprised of stone veneer, plank siding, cedar brackets, and metal standing seam roof assemblies. A long front canopy allows for easy drop-off and pick-up of students and supports a green vegetated roof. The kindergarten wing has a separate drop-off so parents can walk children to their classrooms. The building was placed adjacent to a playground, which allows young children playground access without crossing the parking lot.