Wofford College, Sandor Teszler Library

Wofford College, Sandor Teszler Library
Wofford College, Sandor Teszler Library
Wofford College, Sandor Teszler Library
Wofford College, Sandor Teszler Library
Wofford College, Sandor Teszler Library
Wofford College, Sandor Teszler Library
Wofford-Sandor-Teszler-Library-DS-12
Wofford-Sandor-Teszler-Library-1-BEFORE
Wofford-Sandor-Teszler-Library-DS-14
Wofford-Sandor-Teszler-Library-DS-9
Wofford-Sandor-Teszler-Library-2-BEFORE
Wofford-Sandor-Teszler-Library-DS-5-6
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

The library has been undergoing renovations for over a year in three phases that were completed in time to welcome students back for the 2020 fall semester. Phase one moved the book stacks to the lower level and compacted the footprint by using a mobile shelving unit. This reallocated space allowed room to create a wide array of study areas for students and staff to use collectively. The new, open study space allows students to gather in small or large groups using a variety of study tables and lounge furniture in different sizes and configurations.

On each floor, the library gained study rooms that can be reserved online for groups of up to 5 people and provide technology and writeable surfaces as they study. The reoriented location of the circulation desk created space for a new conference room and printing station near the entry allowing students to print easily and quickly. A new classroom on the upper level provides an area where the latest technology is showcased allowing the professor to project their screen onto 3 walls of screens around the room, providing every student an uninterrupted view of the lesson. In phase two, the library archives were also moved to the upper level to allow the preservation of valuable pieces of history with special HVAC units and shelving needs addressed for the special collections.

The final piece of the puzzle came together with a new coffee bar that opened within the library. As to be expected, it has been a welcome addition for students and staff alike, as students can now enjoy a beverage and snack without leaving the building. A key design consideration was to keep classic building elements, like the original woodwork, while incorporating more modern details to maintain the library as a gathering spot for students on campus.